Снимка: архив, БТА

"Г-жо министър, опитайте се да бъдете като Рада Госпожина, а не като Кириак Стефчов". Това призова депутатът от БСП Георги Анастасов Миглена Кунева по време на петъчния парламентарен контрол.

Новата просветна министърка беше подложена на серия от въпроси, посветени на новите учебни планове и учебници.

Още по темата

В отговор на тях Кунева даде да се разбере, че не предстои промяна в предложенията за новите учебни програми. 

"В тях има превес на национална литература и история, доказуемо с лист и молив", увери министърката. Тя обясни и че учителите ще имат повече инструменти под формата на избираеми и факултативни предмети, за изберат най-подходящите според тях автори и произведения. 

Кунева обясни и че в министерството са чули недоволството към термина "съжителство", предложен за употреба в подраздела бит. 

Новата министърта информира и че новите програми са базирани на няколко анализа и успешни модели за образование. Тя даде пример с изучаването на гласните и съгласните букви в първи клас. 

"Новите изследвания в областта на преподаваната програма изискват редуване на гласни и сонорни според тяхната употреба в детската лексика, за да може детето да сричкува колкото се може по-бързо. А не да се минат първо всички гласни и да се сричкува ОА. Така ще се редуват гласни и съгласни, за да може детето да каже мама", преподаде почти урок от парламентарната трибуна Кунева. 

Георги Анастасов от БСП обаче я върна към абсурдното оспорване на термините "турско робство" и "турско иго". "Недопустимо е български гражадни да искат преместването, съкращаването и премахването на възрожденски творби на автори като Добрин Чинтолов, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов и др", каза той. 

Репликите му по тази тема и поставянето на Кунева между Рада Госпожина и Кириак Стефчов разсърдиха депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова. 

"Колегите от Лява България от месеци говорят ала-бала и нелепости. Когато говорят от Лява България, изключете телевизора", обърна се тя към зрителите на прякото предаване на парламентарния контрол. 

"Не призовавайте хората да си изключват телевизора, защото те няма да си го включат за някой друг", отвърна й Янаки Стоилов и я предупреди, че руши и малкото останало доверие в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase