Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще има нови учебници за основното и средното образование, ще има и по-високи заплати за учителите. Това се ангажира пред телевизия Bulgaria ON AIR образователният министър проф. Тодор Танев, който бе гост на предаването "Полиграф" с водещ Светла Петрова.

По думите му новоприетият Закон за образованието ще бъде факт съвсем скоро, но той няма да даде плодове веднага.

Още по темата

"В него е залегнало да има нови учебници, ново отношение към учителите, но и към учениците. Ще има възможност за участие на родителите в учебния процес", обеща министърът.

По думите му тази промяна, която законът ще предизвика, е една от най-големите досега.

"Голямата реформа, която се очаква от нас като министерство, е нещо много радикално, много дълбоко – образованието ще бъде свързано с реалния живот, с бизнеса", поясни професорът.

"Ще чуем всички мнения, а ние в министерството ще ги доизгладим", допълни Танев.

Министърът обяви, че очаква да чуе от бизнеса, а и от общините, какви училища и специалности са нужни за дадените региони в страната.

Учебници

След две години ще има нови учебници, но сега се правят корекции на учебниците, които в момента функционират, каза Танев.

В момента са залегнали промените в учебниците и помагалата за ниските класове, защото по думите му с "деца не се експериментира".

Министърът обяви още, че целодневното обучение е заварен проблем от предшествениците му.

"След като е записано в закона, че трябва да го има, защо процесът не е организиран, защо няма назначени още учители, защо не са били предвидени финансови средства?", попита той.

По думите му целодневно образование ще има, но въвеждането му ще отнеме известно време – две или три години.

Заплати

Образователният министър не пожела да коментира вариантите, предложени от финансовия му колега Владислав Горанов за скок на парите за учителите.

"Доколкото знам министър Горанов не е казал нещо твърдо за парите, а е изразил варианти – дали заплати, дали бонуси. Явно този въпрос в министерството на финансите все още не е решен", каза той.

"Искам да ви кажа, че МОН работи самостоятелно по въпроса с учителските заплати, оптимист съм, ще има покачване на заплатите на учителите", допълни проф. Танев, но отказа да фиксира точни цифри, защото те са в ръцете на финансовото министерство.

"Но увеличение ще има още през тази година", зарече се министърът на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase