Григор Димитров Снимка: Нова телевизия

Новата учебна година в Немската гимназия в София започна с протест. Ученици се организираха в подкрепа на любим учител, принудително пенсиониран с неуважително отношение.

Повод за недоволството стана отношението на директорката към Григор Димитров. Учителят преподава от 32 години в Немската гимназия, по думите му „честно и предано“. Отношението на директорката към него извади на бял свят и други нередности, заради които учениците – настоящи и минали – се разбунтуваха.

„На първия учителски съвет в началото на септември директорката ми каза да си събера картите от стаята, за да могат да я боядисат. След това последва смях, а няколко дни по-късно секретарката ми връчи заповедта за пенсиониране“, разказа учителят Димитров пред “Нова телевизия“.

Той признава, че е в пенсионна възраст от 7 септември и пенсионирането му е законно. Той обаче искал да подпише пенсионирането си в присъствието на директорката, но това му било отказано. Наложило се трима негови колеги да се подпишат, че отказва, каквито са изискванията на закона.

Димитров отказал да подпише и защото заповедта била от 1 септември, а той навършва пенсионна възраст на 7 септември.

Един от инициаторите на протеста, завършил Немската тази година, изчете позицията на протестиращите. В нея се изразява несъгласието с това, че се пенсионират принудително доказани авторитети в училище и те биват без благодарност и ипочетен знак.

Децата обвиниха директорката, че е прекратила 40-годишната традиция да се провежда карнавал в училището, забранила е състезания и екскурзии и заключвала училищния двор в абитуриентската вечер на учениците.

В отворено писмо до министъра на образованието ученици и родители пишат, че директорката  Кантарджиева не инициира реформи, съмняват се в компетентността й и считат, че единственият възможен вариант е тя да се оттегли.

Като факти е посочена и липсата на училищно настоятелство, нерегламентирано отсъствие от работа, съмнения относно начина на разпределение на ученическите стипендии и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase