Снимка: БТА

Част от документацията е била унищожена или открадната от подпалвачите на Партийният дом, за да се скрият следите от управлението на комунистическия режим, смята доц. д-р Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев.

На днешния ден се навършват 25 години от подпалването на сградата, като огънят започва след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката - символ на чужда държава.

В 23 ч. вече от пламъци е обхваната почти цялата сграда, като обяснението е, че е подпалена спонтанно.

Вечерта на 26 август 1990 г. Желев направи обръщение и обяви, че подпалването на Партийния дом заплашва социалния и обществен мир на България и призова всички да не се подават на провокации, защото има хора и групи, които не желаят България да мине по мирен път към демокрация, а търсят насилието и хаоса.

След 25 години се вижда, че обръщението към нацията на Желев е било изключително точно политически, коментира доц. Иванов по БНР.

Според него целта на пожара е била да се маскират много от нещата за управлението на комунистическия режим и тя е  постигната успешно.

"У нас има злокобни мрачни сили, Желев ги наричаше ретроградни, които в угода на свой личен интерес и в угода на своето съсловие правят невъзможно разкриването на истината", коментира доц. Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase