Снимка: Булфото, архив

Категорично е мнението ми, че учителите задължително трябва да участват в подготовката и в писането на учебниците. Това е заявила на среща учители и с директори на училища в област Габрово министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на МОН.

Още по темата

Министър Клисарова е обяснила, че колективите по изготвяне на учебниците трябва да включват преподаватели от различни видове училища.

На срещата в Габрово директори и учители са поставили въпроси за делегираните бюджети, които според тях би трябвало да не се разпределят по формулата "Парите следват ученика". Те са изразили недоволство от учебните планове и програми, в които почти няма часове за упражнения, както и са попитали ще има ли помощни оздравителни училища.

"Националните програми за образование остават и в следващата седмица вероятно ще бъдат гласувани на заседание на Министерския съвет. Остават и проектите "Успех" и "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес", е заявила министър Клисарова.

По думите й проектът "Успех" се удължава до края на 2014 г. Срокът за "Включващо обучение" е до края на учебната 2014/2015 година, предприети са и необходимите мерки за продължаване и на проекта "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния
процес". Тези три проекта ще бъдат и приоритет в Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж"С , каквато МОН ще управлява за първи път, е обявила Анелия Клисарова.

Тя е коментирала, че "за по-малко от година екипът на МОН е успял да увеличи с 90 процента усвоените средства по европейски проекти спрямо периода 2007-2013 г. и е доказал, че има капацитет да управлява собствена програма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase