Министър Анелия Клисарова в Русе. Снимка БТА

Идеята за завършване на основното образование в девети клас трябва да бъде подложена на широка дискусия. Това каза в Русе министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

"Това е въпрос, който ще поставим на дискусия на страницата на министерството, тъй като предложението дойде от синдикатите", обясни тя.

Образователният министър иска да чуе и други мнения, преди да има становище, както и да провери европейския опит. "Да видим например как е в Норвегия и във Финландия, които се класират много напред и по "PISA" - програма за международно оценяване на учениците", обясни Клисарова.

Още по темата
Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов коментира, че степента на завършване на основно образование трябва да съответства на възрастта на подлежащите на образование, която според Конституцията на България е 16 години.

Голяма част от подлежащите на обучение ученици не продължават в гимназиална степен, което е около 30% в България. „Следователно задължението на тези български граждани да са в образователната система не се спазва", смята Райнов.

Министърът обясни, че промените в закона за професионалното образование са минали на първо четене. В момента се съгласуват текстовете и има някои допълнения, които да улеснят въвеждането на "дуалната система" или т.нар. учене по време на работа. Клисарова обясни, че от работодателите ще зависи каква заплата ще получават учениците на тези трудови договори и колко дни в седмицата ще работят.

Тя каза още, че от 1 юли ще бъде увеличена и началната заплата на младите учители, които са до 35 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase