Снимка: Reuters

Ученици от Варна спечелиха Голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония, съобщава Scifi.bg. Проектът носи името Green Space и е вдъхновен от идеите на природозащитната организация Greenpeace.

Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев са се били в конкуренция с общо 600 други проекти. Те са работили в продължение на 2 години под ръководството на д-р Веселка Радева от обсерваторията във Варна и преподавателя по физика от Математическата гимназия в града Силвия Захариева.

Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.

Самият проект представлява подвижна космическа станция изградена от 9 пръстена. Всеки един изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили.

Жилищата на колонизаторите са обособени в най-големия пръстен, проектиран така, че да осигури максимално здравословна и удобна среда. В останалите пръстени се организира и координира събирането на космическите отломки, извличането на ценни метали от астероидите, научно-изследователска дейност, металургия, производство на храна и др.

Това не е първата награда на екипа от престижния конкурс. През 2012 г. печелят втора награда. Green Space обаче не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА.

Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-и клас, а "Аква де Вита" - космическа колония, която да добива вода от кометите, е удостоена с окуражителна награда.

Вижте наградените проекти в сайта на НАСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase