"Учебниците у нас трябва да са много по-ясни, но в същото време да насърчават въображението на децата".

Това каза председателят на СДС Мартин Димитров при откриването на кръгла маса на тема "Учебникът и училищните библиотеки в контекста на законопроекта за училищно образование".

Дискусията е организирана от СДС и Асоциация "Българска книга". Целта на форума е да повдигне дебати за ролята на учебника и училищните библиотеки в образователния и възпитателен процес в България.

"Моите лични наблюдения са, че в България образователната система не насърчаваше през годините въображението и идеите на децата, което трябва да се промени", посочи Димитров.

Според него да бъдеш различен, дълго време в България се е приемало за нещо лошо. Трябва да се развиват идеите и това трябва да залегне и в концепциите за създаване на учебниците, посочи лидерът на СДС.

По думите му трябва да се развият и библиотеките, защото в момента те са много далеч от европейските. "Допълнително финансиране и нов начин на организация на българските библиотеки е нещо, по което можем да работим заедно и ние бихме застанали категорично зад една такава идея", каза Димитров.

"Една дясна партия е много внимателна по отношението на увеличаването на държавните разходи, но специално по отношение на образованието ние сме съгласни да водим този разговор", посочи председателят на СДС.

Димитров предложи участниците на кръглата маса да се обединят около две-три конкретни идеи и предложения, които да бъдат записани като законови разпоредби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase