Снимка: БГНЕС

Вече над 97% от населението на България използва мобилен телефон, а близо 95% пък притежават смартфон, това сочат данни от проучване на един от големите телекоми у нас. Но колкото и да ни улесняват технологиите, те водят със себе си проблеми. Технологичните хора обаче са заплашени от нов тип пристрастяване - номофобия (страх от липсата на мобилен телефон).

"Това вече е признато като проблем, това си е вид пристрастяване. По-скоро е пристрастяване към интернет, отколкото към мобилното устройство. Има клиники по света, които лекуват интернет зависимостите. Това е най-големият проблем на човечеството - губи се социалната комуникация. Някои хора едва ли не поддържат онлайн връзки. Те изпитват истински чувства към човека отсреща, без никога да са го виждали и докосвали", коментира психологът Ина Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че самотата ни идва от лесния достъп до информация. Антонова посочи, че колкото по-информирани сме, толкова по-сами искаме да останем и тогава изпадаме в самотност.

"Няма с кого какво да си кажем, защото знаем всичко. Може да потърсим в Google, това са погрешните ни представи. Всичко това се дължи на много страхове - да не ни видят, да не ни опознаят. Винаги имаме време да измислим отговор, да избягаме и да се скрием безнаказано", поясни психологът.

"Пристрастяваме се към собствените си позитивни хормони - допаминова зависимост. Най-добрата методика за справяне с проблема с пристрастяването винаги е била стимулация и награждаване. Няма как да заработи "това ти вреди, спри да го правиш", каза още Ина Антонова.

По думите ѝ ограничението е насилие, а насилието поражда компенсация, което означава, че ще засилим зависимостта. Трябва да променяме поетапно интересите си и да се ангажираме с дейности, които също ни носят удоволствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase