Снимка: БГНЕС

След като проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски, иранският президент Рохани е провел телефонен разговор и с канадския премиер Джъстин Трюдо.

След разговора Трюдо каза, че е изискал от Рохани да се изясни всичко за катастрофата с украинския Боинг, в който пътуваха близо 60 канадци. Трюдо заяви, че е казал на Рохани, че признанието на Иран за отговорността му в катастрофата, е важна стъпка с оглед да се даде отговор на семействата на жертвите за това какво се е случило. Но Трюдо е подчертал пред Рохани, че трябва да бъдат взети и други мерки.

Той допълни, че Иран трябва да понесе пълната отговорност за свалянето на самолета, допълва Ройтерс.

"Онова, което Иран призна, е много сериозно. Свалянето на граждански самолет е ужасно. Иран трябва да поеме пълната отговорност", заяви Трюдо на пресконференция след разговора с Рохани.

Същевременно френското Бюро за разследване и анализи на сигурността на гражданската авиация каза, че работата по разшифровката на черните кутии на украинския самолет ще се извърши в Украйна, предаде БТА. Бюрото потвърждава своето участие в техническата работа по разшифровката на черните кутии.

Още по темата
Значителна част от канадците, загинали при самолетната катастрофа край Техеран, са от ирански произход и са били учени, професори, лекари и студенти от престижни канадски университети. Това съобщи в събота професорът по международно право в университета Макгил в Монреал Паям Ахаван, който е представител на иранската диаспора в Канада.

Вчера Рохани е обещал на Зеленски, че отговорните за катастрофата с украинския самолет, ще бъдат съдени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че иранското признание, че ирански военни са свалили с ракета украинския пътнически самолет е стъпка в правилната посока, но е нужно на онези, които са отговорни за това, да бъде потърсена сметка, предаде Ройтерс.

Иран призна, че украинският самолет е бил свален с ракета по грешка.

В съобщение на украинското президентство относно телефонния разговор на Зеленски с Рохани се казва, че иранският президент е обещал на украинския си колега, че виновните за катастрофата с украинския самолет ще бъдат съдени, предаде Франс прес.

"Рохани се извини от името на иранската страна за трагедията, която отне 176 живота", се казва в изявлението на канцеларията на Зеленски.

Той каза, че е постигнал съгласие с иранския президент за започване на съвместна работа по дешифриране на данните от черните кутии на украинския самолет, допълва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase