Снимка: istock

По празниците си позволяваме да похапнем разнообразна и тежка храна, която вреди не само на тънката ни талия, но и затормозява организма с трудната обработка, която изисква. Връщането към нормалния ритъм не е никак лесно и затова тялото се нуждае от специален детоксикиращ режим, който да го тласне към здравословното хранително ежедневие.

На кои храни да наблегнете:

1. Противовъзпалителни храни: борят се с възпаленията, причинени от захарите, млечните продукти, алкохола. Това са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, подправки и полезни мазнини (авокадо, семена, ядки).

2. Мазнини, фибри и протеини. Правете всичко възможно да включвате и трите вида хранителни вещества във всяко хранене, за да бъде то балансирано, а стомахът да се чувства сит за дълго време.

3. Хидратирайте се. Започвайте всеки ден с чаша вода с изстискан в нея ½ лимон. През деня наблягайте на водата, билковите чайове и кокосовата вода.

4. Упражнявайте се. За да се върнете към обичайния си ритъм на живот, не трябва да спирате да се упражнявате. Тренировките ще ви помогнат да засилите метаболизма и детоксикирате организма.

5. Балансирана храна. Планирайте всички хранения за деня. Така ще ви е по-лесно да сте сигурни, че се храните балансирано и не приемате излишни калории.

Ето и един примерен хранителен план за 5 дни, който ще детоксикира тялото ви:

Ден 1

Започнете с чаша филтрирана вода с изстискан ½ лимон в нея или чаша билков чай.

Закуска: Чаша смути от плодове или зеленчуци по ваш избор. Добавете към него и малко джинджифил, който допринася за детоксикирането.

Сутрешна междинна закуска: 1/3 чаша хумус, примесен с копър, сервиран върху нарязана краставица за топене.

Обяд: Салата с кейл, смокини и лешници. Към нея може да се добави малко риба тон по желание.

Следобедна закуска: 1 чаша зърнена закуска по избор (без захар) с кленов сироп и лимонов сок. Добавете малко сушени плодове и ¼ чаша ядки по избор.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase