Източник: Reuters

Хранително отравяне се получава, когато консумираме храна, заразена с опасни бактерии и вируси или техните токсини. В зависимост от концентрацията на тези продукти в храната, натравянето може да настъпи в рамките на часове или няколко дни след консумацията им. Най-честите симптоми на хранително отравяне са силните болки в корема, повръщането, диарията и загубата на апетит. 

Поради много подходящата среда за развитие на патогенни микроорганизми, която осигуряват, няколко типа храни се посочват като най-опасни за предизвикване на хранително отравяне. Установено е, че консумацията на точно тези храни е в основата на най-голяма част от случаите на хранителна интоксикация. Рискът се повишава в условията на по-високи температури на средата и при неправилно съхранение на тези хранителни продукти.
 
Пилешко месо
Високият риск от хранително натравяне след консумация на пилешко месо идва от високата честота, с която е този тип хранителни продукти се установяват бактерии от родовете Campylobacter и Salmonella. Те обитават основно чревния тракт на птиците и зоните на оперението им. Оттам много лесно може да преминат в месото при обработка на птичите продукти в нестерилни условия. Проучвания показват, че между 40% и 80% от суровите пилешки продукти, предлагани на пазара, са заразени с тези бактерии и само добрата термична обработка може да гарантира унищожаването им.
 
Още храни, които чесот предизвикват натравяне, ще откриете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase