Снимка: Reuters, архив

Агенцията за вътрешна сигурност на Полша е задържала двама организатори на концерт на неофашистка група, който е  трябвало да се състои на 21 април в Южна Полша по случай рождения ден на Адолф Хитлер, съобщи днес радиостанция РМФ ФМ, цитирана от ТАСС и БТА.

Около 300 сътрудници на полските спецслужби са направили обиски вчера и днес на различни места, свързани с организацията на концерта, който така и не се е състоял. Конфискувани са били плакати и знамена с неофашистки символи.

Задържаните ще бъдат изпратени в прокуратурата в град Валбжих, където утре ще им бъдат повдигнати обвинения в неофашистка пропаганда.

В края на януари тази година в Полша избухна скандал, след като ТВН показа журналистическо разследване, направено със скрита камера на едно от мероприятията на неонацисти през май 2017 година, на което се е отбелязвал рождения ден на Хитлер (20 април).
На записа се вижда как участниците в сборището прославят лидера на германските националсоциалисти, носейки свастики и униформи на вермахта.

Прокуратурата заведе дело за "публична пропаганда на фашизъм или друг тоталитарен строй". На седем полски граждани вече са повдигнати обвинения, припомня ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase