Източник: Reuters

Като общо правило добавките към храните, които се означават с буквата Е и няколко цифри след нея, са строго разделени в няколко категории според действието си. Добавките, чието цифрово означение започва с 5, са регулатори на киселинността на храните, с изразено влияние върху процеса на печенето им. Така, храните, които съдържат тази група добавки, са предимно в печена форма. Един от широко потребяваните продукти от тази група е Е510 – амониев хлорид. 

Амониевият хлорид е известен и като нишадър. Продуктът не фигурира в групата на официално одобрените добавки към храната за ползване в Европейския съюз, но не е и забранен, защото няма данни за директни токсични ефекти от употребата му в малки количества. Затова на пазара се откриват редица печени храни, на чиито етикети е обозначено съдържание на Е510. Все пак експертите препоръчват такива продукти да се консумират с повишено внимание от хора с определени здравословни проблеми.
 
Е510 се ползва в хранителната индустрия с две основни цели:
  • За подобряване цвета на брашната;
  • За подпомагане на печенето на продуктите и за придаване на специфичен хрупкав вкус:
Кои групи хора трябва да избягват храни, съдържащи Е510 - вижте на Puls.bg.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase