Снимка: Flickr

Ресторант Botín в Мадрид, Испания за първи път отваря врати през 1925 година. Работи и до днес, което го прави най-стария ресторант в света според рекордите на "Гинес". Но заради пандемията от коронавирус Restaurante Botín е принуденн да затвори, както всички други заведения. 

"Бяхме съсипани. Ресторантът никога не е спирал да работи, дори и по време на Гражданската война в Испания. Моят дядо лично е държал Botín отворен", казва Антонио Гонзалес, генерален мениджър на ресторанта, пред CNN.

В Restaurante Botín се сервират само традиционни испански ястия - от cordero asado, което е печено малко агне, до cochinillo asado, което е печено прасенце кърмаче. Преди пандемията готвачът получава пратка агнета и прасета три или четири пъти седмично от региона Сепулведа-Аранда-Риаза, който е на около 100 мили северно от Мадрид. А салонът е впечатляващ. Гонзалес го нарича "музей-ресторант". Гостите могат да обядват в една от старинните стаи в четириетажното заведение, включително любимата на Гонзалес, винарската изба.

Преди близо три века френски готвач на име Ян Ботин отваря Botín. Ала тогава той е повече механа, отколкото ресторант. През 18-ти век заведението е готвело само храна, които посетителите носели. Това се дължало на факта, че продажбата на храна била забранена по това време, за да не навреди на други бизнеси. До 20-ти век ресторантът се предава в ръцете на семейство Ботин. Бабите и дядовците на Гонзалес го поемат през 1930 година и продължават да го разширяват.

В Botín са вечеряли и някои велики автори, от Ърнест Хемингуей до Ф. Скот Фицджералд, като Хемингуей дори споменава ресторанта в един от романите си.

Ресторантът посреща няколко поколения в салона си. И, за щастие, той няма да загуби "Гинес" рекорда си заради пандемията, която го принуди да затвори.

Заведението отново посрещна своите гости на 1 юли. Но те бяха само фракция от броя на хората, които идваха да хапнат сред автентичната испанска обстановка преди вируса. Гонзалес казва, че всеки ден е имал по 600 клиенти. А сега те едва стигат 60. Но мениджърът не губи надежда. Планът му е да стабилизира загубите си възможно най-практично и да се фокусира върху бъдещето.

"С нетърпение очаквам да излезем от кризата и да бъдъдем по-силни и по-добри от преди", казва Гонзалес. "Това е фантастична възможност помислим и да подобрим това, което можем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase