Снимки: Reuters

През последните 100 години колите са неизменна част от градския пейзаж. В много градове улиците се разширяват, за да поемат целия трафик. Все повече паркинги се появява, за да има къде да паркират всички тези автомобили. И докато личното превозно средство представлява голямо предимство, то носи и много недостатъци – от замърсяване на въздуха до повече пътни инциденти. 

Представете си нещо – деца, играещи футбол на огромно игрище в центъра на града, туристи, които спират по средата на улицата за да направят снимка и кафенета, чиито маси са на пътя – нито един мотопед, кола или автобус не се вижда наоколо.

Заради недостатъците на автомобилите, шепа населени места се опитват да изкарат колите от уравнението за градски пейзаж. Сред тях са Осло и Мадрид. Те правят малки стъпки към забраната за автомобили в центъра им, но все още не са се отървали от тях напълно.

“Главната ни цел е да върнем улиците обратно на хората", казва Хана Маркусен, заместник-кмет на Осло. "Става дума за това, как искаме да използваме улиците си. За нас те са място, където да се срещаш с хора, да хапваш в открити ресторанти, където децата да играят и да се показва изкуство", допълва тя.

За тази цел управата в Осло затваря напълно някои улици за коли. Премахва и всички паркинги, като ги превръща в малки паркове и ги запълва с пейки и велоалеи.

Това решение има и здравословна страна – географското положение на Осло е подобно на това на София. Заради това, че е построен в котловина, всяка зима мръсният въздух задушава гражданите.

Един от най-големите противници на колите в центъра на градовете е Джей Ейч Крауфорд, който пише две книги по темата.

"Освен документираните проблеми, като замърсяването на въздуха, автомобилите нанасят сериозна вреда и на публичните пространства. Най-популярните места в града са тези без коли“, казва Крауфорд. По думите му в американските градове като Далас и Хюстън, 70% от площта е заета от паркинги и ако се отървем от колите, може да решим проблема с липсата на сгради за живеене.

Идеята да не се оглеждаш откъде ще те връхлети кола, когато се разхождаш из центъра на града, изглежда приятна, но възможна ли е? Липсата на автомобили предизвиква много въпроси – какво ще стане с колите на спешната помощ? Как ще се предвижват хората с ограничени двигателни способности? А как ще стигат хората, които живеят в предградията, до работа? Или това е идея само за младите професионалисти, които желаят да живеят в компактни градски центрове?

Хю Блейдън от Асоциацията на британските шофьори е против идеята колите да не навлизат в центъра на града.
"Това е начин да накараш бизнесите там да умрат“, казва той. Твърди, че забраната за шофиране ще напълни центровете с "наркомани и пияници". Блейдън не отрича, че някои градове наистина се задушават от трафика, но "това се дължи на лошо планиране".

Но ако решиш да отнемеш колите на хората, трябва да представиш алтернатива. Въпреки че градският транспорт е на доста високо ниво в повечето градове в Европа, той не е напълно достатъчен. Животът на много хора ще се затрудни, ако те не могат да използват колите си.

Според един, премахването на колите ще ограничи свободата на хората. Според други, включително и зам. кмета на Осло, замърсяването на въздуха в центъра ограничава свободата на хората с астма.

Осло прилага промените бавно. Стъпка по стъпка, за да могат хората да се адаптират. Но за градовете, строени преди хиляди години, е лесно да се отърват от транспорта в центъра си. За повечето обаче това би било представлявало проблем.

Според статистиките, колите продължават и ще продължават да доминират градския пейзаж. Услуги като Uber и Lyft предоставят удобство за хората, но все пак продължават да са автомобили, които отдалечават гражданите от градския транспорт. Много правителства пък приоритизират притежаването на автомобил пред публичния транспорт.

До къде ще стигне тенденцията с освобождаването на градовете от колите предстои да видим. Но дори и тръгвайки си от Венеция, един от малкото градове, в който по обясними причини няма коли, ни трябва автомобил за да се приберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase