Снимка: архив, Reuters

Почитателите на шоколада скоро ще могат да се прехласват по нюансите във вкуса му, както го правят познавачите на фините вина и кафе, защото белгийски учени разработиха начин да му придават разнообразие, като използват различни дрожди при ферментацията на зърната, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Производителите обикновено имат малък контрол върху основния вкус на шоколада. Ферментирането става с диви дрожби веднага след събирането на зърната. Белгийски учени, работещи за "Бари Калбо", разработиха по-силни хибридни дрожди, които извличат повече аромат и вкус.

"Това означава, че за пръв път производителите на шоколад имат широк избор от различни щамове дрожди, които дават различен вкус - каза Ян Стенселс от университета в Льовен. - Така положението става подобно на производството на бира и вино. Става възможно да бъдат създавани серии от бутикови шоколади, които да отговарят на всякакви желания, подобно на виното, чая и кафето".

Разработката залага на начина, по който се променят какаовите зърна с ферментацията. След събирането им те се поставят в големи пластмасови кутии или натрупват на купове върху земята във фермите. Около тях поставят лепкава ферментираща пулпа. Използването на щамове дрожди, които могат да изместят характерните за пулпата, може да промени вкуса на какаото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase