Снимка: Reuters

Добра новина за почитателите на бирата долетя отвъд Океана, след като стана ясно, че американски учени доказаха, че флавоноидът ксантохумол, който се съдържа в хмела и бирата, подобрява когнитивните функции на човек, съобщава "Дейли мейл".

За съжаление обаче, необходимото за "поумняване" количество ксантохумол може да се осигури само с добавки, защото под формата на бира ще са необходими над 2000 литра дневно.

Учените от университета на Орегон са категорични, че ксантохумолът може да се използва за лечение на метаболитен синдром и възрастови промени в паметта. Той ускорява метаболизма, намалява мастните киселини в черния дроб и подобрява мисленето.

Свойствата на флавоноида учените са изследвали с помощта на мишки, които е трябвало да преминават през специално направени лабиринти. Той е имал отличен ефект при по-младите животни, но при най-възрастните не е бил толкова ефикасен.

Затова друг извод от изследването е, че за да имат смисъл, промените към по-здравословен живот трябва да започнат по-рано.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase