Снимка: Архив Reuters

Известната игра "Тетрис" е създадена по хрумване на Алексий Пажитнов през 1984 г. Тя бързо става сензация навсякъде, продължава и до днес да се играе на повече от 50 игрални платформи в над 185 държави.

Играта се радва на своя огромен успех. Едни помнят как са я играли под формата на видеоигра, други са играли на Game Boy. Новото поколение също продължава да се забавлява с вечната игра.

Тетрисът се предлага и под формата на мобилни приложения. Играта във Фейсбук е играна 20 милиарда пъти.

В интервю за CNBC.com създателят на играта Пажитнов и директорът на компанията (The Tetris Company) Хенк Роджърс разкриват непознати факти, които ще изненадат нейните почитатели.

1.Създателят не е видял и стотинка преди средата на 90-те

През 1984 г. Пажитнов създава програмата Тетрис, за да докаже възможностите на съветския компютър Electronika 60. Но заради политическия строй той не е могъл да запази правата си над играта и ги е предоставил на правителството.

2. Неслучайният турист

Хенк Роджърс е бил сигурен, че новата игра е подходяща за излизащата скоро Game Boy система на "Нинтендо".

Трябвало да лети до Москва с туристическа виза, за да се срещне с компанията, притежаваща правата на тетрис. След двучасови преговори те са се съгласили да му предоставят правата на играта.

3. "Нинтендо" първоначално не е искала тетриса

Днес тетрисът и Game Boy може и да са неразривно цяло в умовете на хората. Роджърс разпалено се е борил с основателя на "Нинтендо" в Америка да предпочете тетриса пред "Супер Марио". В крайна сметка е успял да се наложи. Той го е убедил, че играта ще се играе от всички, а не само от децата.

4. Тетрисът е направил компютъра по-забавен

Тетрисът е показал на първите потребители, че компютърът не се използва само за работа, а може човек и да се забавлява с него и да играе лесна и интересна игра за развличане.

5. Първоначално играта е била скучна

В началото играта е била малко отегчителна и монотонна. Но Хенк Роджърс е предложил на Пажитнов да добави възможност да се попълват два или три реда едновременно, което прави играта по-вълнуваща.

6. Тетрисът помага за доброто здраве

Правени са повече от 30 научни изследвания, свързани със световноизвестната игра.

През 1992 г. учени доказват, че тетрисът кара мозъкът да работи по-ефективно. През 2008 г. учени предполагат, че играта помага на хора, страдащи от посттравматичен стрес. Миналата година са изследвали и това, че играта помага на страдащите от старческа амблиопия, известна като заболяване на "мързеливото око".

7. Играта стои в музей

Оригиналната версия на играта от 1984 г. е разположена в музей в Ню Йорк. Там има какви ли не любопитни неща, но първият тетрис е най-атрактивен.

8. От тетриса се отслабва

През февруари тази година учени са открили, че 3 минути игра на тетрис на ден помага за намаляването на апетита. Това е най-забавният начин за сваляне на килограмите или за отказване на цигарите и алкохола.

9. Мелодията е на повече от 100 години

Музиката, която върви по време на играта, всъщност е преработена руска фолклорна песен от 19 век.

10. Тетрисът не е единственото творение на Пажитнов

Той е създал още и играта "Hexic" и "Marbly" за мобилни устройства с операционна система iOS. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase