Нивото на арктическия лед на 16 септември 2012 г. в сравнение с минималната средна степен през последните 30 години (в жълто). Снимка: Reuters

Количеството на леда в Северния ледовит океан се е свило до рекордно ниско ниво тази година, съобщи Асошиейтед прес.

Ледената шапка на Северния полюс е с площ 3,42 милиона кв. км. Измерването е направено в неделя. Това е с 18 процента по-малко от предишния рекорд от 4,17 милиона кв. км от 2007 г., съобщи Националният център по снеговете и ледовете в Болдър, Колорадо.

Измерванията се правят със спътници от 1979 г. Свиването на ледовете през 2007 г. беше с 22 процента по-голямо, отколкото измереното през 2005 г. Площта на морския лед вече е наполовината от тази през 80-те години на миналия век.

Ледът в Арктика се топи през лятото и се увеличава през зимата. От понеделник е започнало неговото натрупване. Заради предизвиканото от човешка дейност глобално затопляне морският лед се топи и изтънява все повече от две десетилетия.

Процесът тази година е много по-екстремен. "Напоследък топенето на леда през лятото се ускорява, като шестте най-ниски стойности през септември са през последните шест години" - каза Марк Серез от центъра.

Освен една силна буря за тазгодишното топене е допринесъл и постоянният ефект от глобалното затопляне. Полярните райони са мястото, където първи се появяват признаците за климатичните промени, каза Серез.

Това, което става в Арктика, променя климата и в останалия свят. Ледът в Арктика е като "климатик, който охлажда", обясни климатологът Уолт Майър. Когато се топи повече лед, ефикасността на този климатик намалява.

Ледът отразява повече от 90 процента от слънчевата топлина от Земята. Когато той бъде заменен от по-тъмния океан, повече от половината от тази топлина се поглъща от водата.

Според компютърните модели в Арктика почти няма да има лед през лятото до 2050 г. Сегашните тенденции обаче показват, че ледът се топи по-бързо, отколкото прогнозират моделите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase