Скелетът на Созополския вампир може и да е на известен пират, плячкосвал венециански кораби. Снимка: Булфото

Скелетът на вампира от Созопол бил по-безопасен и от снаряд.

Това заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод пренасянето на останките на кръвопиеца в София.

Вампирът беше открит в началото на юни и веднага се превърна в световна сензация.

Находката ще бъде изложена за посетителите за десетина дни в специално поръчана витрина.

За филмирането на събитието са постъпили искания от продуценти от Би Би Си - История и от РТВ Русия.

Още по темата

"На тези, които се страхуват вампирът да не донесе нещастия на София и на софиянци, ще отговорим, че той е обезопасен чрез пробождането с железен кол още през средните векове. В този смисъл той е по-малко опасен и от утилизиран снаряд - за голямо облекчение на созополските бабички", заяви Димитров пред "Фокус".

В Национално историческия музей скелетът ще бъде обеззаразен и подреден в специална витрина от изтъкнатия антрополог проф. Йордан Йорданов.

"Най-вероятно за идващия уикенд посетителите на музея ще могат да видят това странно свидетелство за вярванията и суеверията на нашите предци", допълни Димитров.

Според професора по история скелетът може да е на легендарния пират Кривич, който е бил управител на созополската крепост, или на негов наследник.

Кривия, както го наричали съвременниците му, бил сакат, но изключително интелигентен мъж. Той блестял над съгражданите си с познанията си за морето, звездите и билките.

Византийските хроники описват как той е плячкосал венециански кораб. Възможно е заради дарбите си да е бил обявен за магьосник, което обяснява металния кол в сърцето му.

Заради находката Созопол влезе в контакт за побратимяване с румънския град Сигишоара. Именно в северната ни съседка според легендата е роден Влад III, известен като граф Дракула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase