Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус все още отрича, че епидемията от COVID-19 е обхванала напълно и страната му. Но през това време болниците едва се справят, а тъй като държавата не им осигурява защитни облекла, доброволци са организирали кампании за събиране на пари, с които да се финансира войната срещу коронавируса.

Александър Лукашенко нарича пандемията "психоза", а не веднъж Беларус се появи в световните медии, най-вече като единствената държава, в която продължава да се играе футбол.

Още по темата

По-рано тази седмица Лукашенко бе категоричен: "Никой няма да умре от коронавирус в тази страна." Но ситуацията е далеч от спокойна.

"Целта ни е да гарантираме, че здравната система няма да се срине. На много места, например във Витебск (град в Североизточeн Беларус),ситуацията е много трудна, дори критична. Има много болни хора и много медици също са болни", казва активистът Андрей Стрижак, който е доброволец в групата #bycovid19. Тя набира средства, чрез които да се купят и доставят оборудване и защитни облекла за медиците и е една от многото, организирани от местни граждани и бизнеси.

Ситуацията със защитните облекла се влошава, а през това време черният пазар процъфтява - маските се търгуват по 12 евро броя. Стрижак и неговата организация се опитват да преборят това - те вече са събрали близо 100 хил. евро и са купили 27 хил. респиратора, както и защитни облекла и други медицински консумативи.

"Най-тежка е ситуацията с обдишващите машини. Ако се вгледате в статистиката на правителството, нашите дарения са основна част от всички налични респиратори", казва Стрижак пред The Guardian.

Ситуацията е най-тежка именно във Витебск. По думите на лекар, който работи там, болниците не са получили защитни средства в началото на епидемията и следователно десетки медици са се разболели. Здравното министерство в страната вече е потвърдило над 4000 случая на COVID-19, а загиналите, въпреки думите на Лукашенко, са 40. Броят на новите заразени скача по-бързо, отколкото във всяка друга съседна на Беларус страна.

Въпреки това в страната, в която живеят 9,5 милиона души, няма нито блокада, нито дори обикновени ограничения. За това на помощ идват доброволците, които са категорични, че работата им няма нищо общо с политиката, а здравното министерство приветства помоща им. Според един от помощниците, "обществото вече няма да приеме мълчание по въпроса с коронавируса".

С разрастването на кризата се появиха десетки местни за закупуване и производство на медицинска защитна екипировка, финансова подкрепа от местните и диаспорните общности, осигуряване на таксиметрови услуги или помощ за възрастни хора и други групи в риск. Една организация в Минск, наречена Hackerspace, използва 3D принтери за производство на медицински козирки за болничния персонал.

"За нас е наистина важно да се движим бързо в момента, защото болестта се разпространява в Беларус с невероятна скорост", казва Катерина Синюк, ръководител на неправителствената организация Imena, която участва в кампанията #bycovid19.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase