Снимка: Pixabay

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси. Само с клипове по телевизията не се решава въпросът, коментира пред БНР проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра "Европеистика" на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

"Европа е наша, на гражданите, и когато го усетим това, ще отидем да гласуваме с пълното съзнание, че гласуваме за нещо, което е важно", коментира проф. Шикова.

Според нея "все още не сме усетили Европейския съюз като наш" и "все още говорим за ЕС и България".

"Не бива да обвиняваме Брюксел. Брюксел не е сграда. Брюксел сме всички ние", посочи тя.
Думите на френския президент Еманюел Макрон проф. Ингрид Шикова разчита като призив за "съпротива към това Европа да умре".

"Европа и ЕС е като тревопасно сред хищници наоколо. Европа трябва да реши как ще се развива в бъдеще. ЕС не трябва да бъде наивен", коментира проф. Шикова.

"ЕС не е държава, не е и федерация, а специфична международна организация. Трябва да мислим къде отиваме – ще правим ли по-близък съюз, нещо като федерация, как ще се вземат решенията, ще се дадат ли още правомощия на ЕП. Визиите са различни", посочи тя относно правомощията на Европейския парламент.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase