Снимка: архив, БГНЕС

COVID-19 съживи една стара традиция в Турция - пазаруване с кошница, спусната през прозореца или балкона, пише в. "Дейли сабах".

Отдавнашната практика, която и днес остава позната гледка по улиците на Истанбул, се възроди с пълна сила след забраната за излизане навън на хората над 65-годишна възраст, наложена от турските власти в борбата с коронавируса.

Още по темата

Възрастните хора дават заявката си, като викат през прозореца, и спускат завързана за въже кошница с поставени вътре пари. Продавачът измерва желаното количество от стоката и я поставя в кошницата, като си взима дължимото, за да може тя да бъде изтеглена обратно с въжето от клиента.

Продавач в магазин за хранителни стоки от истанбулския квартал Ферикьой, община Шишли, споделя, че търсенето на този вид услуга е нараснало петкратно с разпространението на новия коронавирус.

"Преди получавахме по десетина поръчки на ден, а сега броят им достигна 50", казва пред АФП Зафер Гюндогду. "От каквото и да имат нужда възрастните, ние сме на разположение, като пълним спуснатите кошници или доставяме храна до жилищата им от 7 до 22 ч.", добави той.

Около 95 процента от живота в Турция се е пренесъл у дома, заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от частната телевизия НТВ, предаде БТА.

По думите на Сойлу властите са успели да осигурят социална изолация като резултат от взетите мерки за борба с коронавируса.

Министърът говори чрез видео на живо, излъчено в социалните медии. "Няма да се поколебаем да вземем каквито и да било мерки", каза още той, след като бе попитан дали предстои налагане на пълна забрана за излизане навън.

В отговор на въпрос има ли заразени с новия коронавирус служители на полицията, Сойлу отговори утвърдително, като уточни, че към момента техният брой е около двайсет.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase