Снимка: архив, БГНЕС

В Испания продължава тенденция на нарастване на случаите на заразени с COVID-19 сред по-младото население, което все още не е ваксинирано. В някои автономни региони във възрастовата група от 20 до 30 години честотата на заразяване вече е 945 случая на 100 000 жители, а от 10 до 19 години достигна 506 случая.

Още по темата

Отпадането на ограниченията и задължителното носене на маски на открито, както и краят на учебната година доведоха да засилване на нощния живот сред младите без спазване на  необходимата дистанция, а от там и до рязко нарастване на броя на заразените, предаде БНР.

В Каталуния здравните власти вече говорят за „неконтролирано предаване на болестта”, което оказва натиск върху първичната болнична помощ.

Според Министерството на здравеопазването скоростта на разпространение (Rt) вече е 2,5 - т.е. всеки 100 заразени заразяват средно 250 души.

Средната възраст на инфектираните е 26 години и затова властите пренасочиха усилията си за ваксинация към младите.

„Ваксинационен маратон“, както го нарича испанската преса, има и на Балеарски острови, Мурсия и Страната на баските, където позитивността е 6,6%.

В Навара започна масово тестване на младите хора, което още в първия ден показа, че от 349 тествани 168 са положителни на COVID-19.

В Мурсия полицията се е наложило да издирва автобус със 60 души, които са пътували за Ла Манга и са били наясно, че един от тях е заразен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase