От 1 юни ресторантите ще могат да посрещнат клиенти и на закрито. Готови ли са от бранша да осигурят безопасна среда?

Ресторанти, пицарии, кафенета - всички досега можеха да посрещат клиенти, но само в градините и по терасите си. Със заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, от 1 юни гостите ще могат да сядат и вътре. Яснота как точно да се случва това обаче липсва. 

"Към момента няма никакви правила, които да са пуснати като пътна карта или някакви правила, които да изпълняваме. Нагласяме се на сляпо да изпълняваме правилата, които са за отвън", каза собственикът на ресторант Николай Йорданов.

Дезинфектанти, маски, дистанция - и досега служителите в заведенията трябваше да спазват строгите мерки срещу разпространението на коронавируса.

"Основните мерки, които касаят всеки един човек, особено в закрити помещения, което означава носене на маски, дезинфекция и лична хигиена ще останат за много дълго време", увери държавният здравен инсп. Ангел Кунчев.

От бранша се надяват част от мерките да претърпят промени.

Част от клиентите вече са готови да се върнат. Други предпочитат засега да не ходят на заведения. С отварянето и на салоните на ресторантите и кафенета бизнесът ще върне обратно част от освободените служители в началото на пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase