Снимка: Александра филмс

Общ преглед
Може ли да работи фабриката за илюзии Холивуд в реалността? С този въпрос ще ни занимае третият режисьорски проект (след „Жертва на спасение“ и „Градът“) на Бен Афлек „Арго“, чиято световна премиера бе на 31 август, а у нас официално тръгва по кината от 7 декември.

Историята е вдъхновена от истинска тайна операция, която Клинтън разсекретява по време на своя мандат като президент. От нея става ясно как американец успява да спаси шестима сънародници, станали неволни заложници в Иран по време на влошените взаимоотношения между двете страни през 1979 г.

Начинът, по който го прави, е доста любопитен. Създавайки фалшив имидж, че ще снима фантастичен филм „Арго“ и с помощта на наети реални хора от американското кино, героят на Афлек – Тони Мендес заминава за враждебен Техеран. Там задачата му е да измъкне скритите в дома на канадския посланик (Виктор Гарбър) шестима американци, като ги превърне в част от своя мним снимачен екип.

Бен Афлек влага доста драматизъм и съспенс в някои от сцените. Сред тях е разхождащите се из улиците на Иран уплашени служители, правещи се на професионални кинематографисти. Режисьорът създава бекграунд и на своя образ – брадясал и чорлав, който се намира пред развод и оценява ценностите на брака именно когато усеща, че е на крачка от смъртта.

Напрегнати моменти се редуват с комични епизоди, в които са замесени предимно персонажите на Джон Гудман, изпълняващ ролята на реално съществуващия носител на „Оскар“ за грим Джон Чеймбърс, и Алън Аркин, играещ измисления циничен продуцент Лестър Сигел.

С доста познати похвати като разрешаване на ситуацията в последната секунда и допълнително усложненото положение на героите, борещи се не само с реалните си противници, но и с бюрократични спънки, „Арго“ смесва екшън, трилър и комедия в едно.

Атмосферата в Иран е пресъздадена смразяващо с обесени по улиците хора и страх във всеки дом. Доста удобно и за влошените в момента отношения между двете страни.

Що се отнася до американската действителност по онова време – Афлек акцентира върху пушенето навсякъде и разнебитения надпис на Hollywood.

За малко с проекта е щял да се заеме Джордж Клуни, но в един момент той остава копродуцент, а основната роля – на режисьор, актьор, изпълняващ главната роля и продуцент, е поверена на Бен Афлек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase