Една от изгорените в Донецк коли на ОССЕ Снимка: Reuters, архив

Украинските власти заявиха, че през нощта са отблъснали нападение на бунтовнически танкове в проруската сепаратистка източна част на страната, предаде Франс прес.

Властите в Киев съобщиха, че са загинали един войник и един цивилен. Те подчертаха, че ескалацията подкопава прилагането на споразумението от Минск.

Украинското министерство на отбраната заяви, че около 200 бунтовници, подкрепяни от десетина танка, са нападнали през нощта град Старогнативка.

Градът е разположен на половината път между бастиона на сепаратистите Донецк и пристанище Мариупол, последното място в конфликтната зона, където украинските власти все още имат контрол.

Същевременно агенция Ройтерс отбелязва, че това е най-тежкото артилерийско нападение по украински позиции от няколко месеца насам. Украинската армия заяви, че е отблъснала нападението с помощта на артилерия и "заемайки стратегически възвишения", които са били под контрола на бунтовниците. Седем войници са били ранени.

Украинският президент Петро Порошенко свика заседание с участието на министъра на отбраната и началника на генералния щаб на украинската армия.

24 часа по-рано при палеж в Донецк бяха унищожени няколко бронирани коли на ОССЕ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase