Валентин Наливайченко. Снимка: Reuters

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обвини двама руски военни, заловени на територия, контролирана от бунтовниците в Източна Украйна, че са участвали в убийството на украински военнослужещ. По думите му те ще бъдат съдени за "терористични действия", предаде Ройтерс.

Пред журналисти Наливайченко каза, че руските военни, за които се твърди, че са заловени в събота близо до Луганск, са част от руска военна група, действала "с терористични намерения и с оръжие в ръка срещу украински граждани".

В разпространен днес в интернет видеозапис единият от руснаците признава, че е бил част от разузнавателна мисия на руските спецчасти. Раненият, който говори от болнично легло, се представя като сержант от "спецназ" от централния руски град Толиати. Той бил част от 14-членна група, действала край Луганск.

Автентичността на записа не може да бъде потвърдена, но ако той се окаже наистина действащ руски офицер, това ще подкрепи обвиненията на Киев за пряка руска военна намеса в сепаратисткия конфликт, отбелязва Ройтерс.

Украинската армия съобщи вчера, че двама руски офицери били заловени по време на сражение с бунтовниците в Шчастя, близо до Луганск, при която загинал военнослужещ от силите на Киев.

Мъжът от записа се представя като Александър Александров и посочва, че групата му била на мисия край разделителната линия между воюващите страни, "за да извърши наблюдение".

"Откриха ни. Бях ранен в крака, докато се опитвах да се измъкна. В групата имаше 14 души. Бяхме тук от четири-пет дни", казва той в записа.

Григорий Максимец, лекар в прокиевския доброволчески батальон "Айдар", каза за Асошиейтед прес, че се е грижил за двама ранени, когато ги докарали в събота вечерта в неговата болница в Шчастия, град на по-малко от 20 км северно от Луганск, където има стратегическа електростанция.

По думите на Максимец, който работи в интензивното отделение, единият бил ранен в рамото, а другият в десния крак. Според лекаря те били заловени по време на разузнавателна мисия край елетростанцията.

И двамата се представили като руски офицери и се опасявали, че лекарите от батальона искали да им вземат органите, за да бъдат продадени.

"Настояваха да не бъдат упоявани, понеже ги беше страх, че ще им вземем органите", каза Максимец, добавяйки, че руските им командири ги били предупредили за това.

Кремъл повтори днес, че няма редовни руски войски в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Помолен да коментира съобщенията на украинската армия за задържането на двамата руски военни, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че не може да потвърди информацията и че президентската администрация не е правилното място за такива въпроси.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко съобщи, че двама украински военнослужещи са загинали, а четирима са били ранени в Източна Украйна при нарушения на споразумението за спиране на огъня.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase