Снимка: архив, Reuters

Общото състояние на 200-те най-богати руски бизнесмени, изразено в долари, се е стопило с 15 процента миналата година. Това сочи годишната класация на руското издание на американското сп. "Форбс".

За първи път списъкът с най-заможните руснаци се оглавява от милиардера Владимир Потанин, информира Франс прес.

Западните санкции наред с украинската криза, както и сривът на котировките на петрола доведоха до спад с 40 на сто на курса на рублата спрямо долара и до свиване с 30 на сто от индекса на Московската борса РТС, засягайки пряко състоянията на олигарсите.

Общото богатство на 200-те най-заможни руснаци е намаляло със 73 милиарда долара - от 481 на 408 милиарда долара, а броят на милиардерите в долари е спаднал от 111 на 88, посочва на сайта си руското издание на американския седмичник.

Някои милиардери, близки до властта, бяха директно засегнати от санкциите и са най-потърпевши. Един от тях е Генадий Тимченко (енергетика и банки). Неговото състояние се е стопило с 4,6 милиарда долара до 10,7 милиарда долара, на олигарха Аркадий Ротенберг (строителство) - с 2,6 милиарда до 1,4 милиарда долара, на брат му Борис със 750 милиона до 950 милиона долара, на Юрий Ковалчук (банки) - със 750 милиона до 650 милиона долара.

"Далеч не всички са били засегнати от кризата", посочва "Форбс", подчертавайки, че 37 бизнесмени са увеличили състоянието си. "На фона на кризата предприемачите в металургията и собствениците на търговски недвижими имоти изглежда се справят по-добре от другите", допълва "Форбс".

Владимир Потанин, един от основните акционери на минната компания Норилск никел, е увеличил богатството си с 2,8 милиарда долара до 15,4 милиарда и оглавява класацията. Този бивш вицепремиер на Русия от края на 90-те години, на възраст 54 години, бе облагодетелстван от увеличението на борсовата капитализация на Норилск, която в момента се възстановява след години на трудности.

Потанин изпреварва Михаил Фридман (банки, телекомуникации и търговия), чието състояние се е стопило с 3 милиарда до 14,6 милиарда долара.

На трето място е бившият лидер в същата класация - Алишер Усманов (металургия, интернет, телекомуникации). Парите му са се свили с 4,2 милиарда долара до 14,4 милиарда долара.

Четвърта позиция заема Виктор Векселберг (промишленост) с 14,2 милиарда долара, останали му след загубата на 3 милиарда долара.

На пето място е Алексей Мордашов (металургия). Неговото състояние се е увеличило с 2,5 милиарда долара до 13 милиарда долара.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase