Протест срещу постановката на "Танхойзер" в Новосибирск. Снимка: БТА

Руското министерство на културата съобщи, че е уволнило директора на новосибирския театър за опера и балет Борис Мездрич заради скандал с постановка на операта "Танхойзер" на Рихард Вагнер. Руската православна църква от няколко седмици води кампания срещу спектакъла, предаде ДПА.

Директорът на операта не пожела да промени някои сцени, възприемани като "нечестиви", и да се извини на онези, чиито религиозни чувства са били засегнати, се казва в съобщението на министерството.

Руската православна църква е на мнение, че спектакълът е "богохулен" и че би трябвало да се разследва дали съдържа порнографско съдържание или пропаганда на хомосексуализма сред непълнолетни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече отстраняването на Мездрич стандартна процедура и заяви, че културните институции, които са финансирани от държавата, не бива да предизвикват такава остра реакция на общественото мнение като постановката на "Танхойзер".

Спектакълът в Новосибирск, който се играе от декември, е модерна адаптация на операта на Вагнер от 1848 г. Във версията на младия режисьор Тимофей Кулябин, който е пренесъл действието в наши дни, Исус Христос е герой на еротичен филм, който снима Танхойзер. В постановката има сцени с актриси, голи до кръста, които се целуват и отдават на любовни ласки.

Срещу режисьора бе заведено и административно дело, но на 10 март местен съд го прекрати, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase