Снимка: архив, Reuters

Министерството на отбраната на Русия работи по проект за създаване на няколко резервни армии, които се предлага да бъдат сформирани в най-скоро време. Това пише вестник „Известия“, като се позовава на заместник-председателя на парламентарната комисия по отбрана Франц Клинцевич.

Хората от личния състав на тези армии ще продължават да работят на различни длъжности в своите предприятия, като периодично ще участват във военни сборове, а също така всеки месец ще получават определени пари за това, че се намират в тази резервна армия, каза Клинцевич.

Тези хора ще са готови във всеки един момент да се явят в съответния сборен пункт, да получат оръжие и да участват в сформирано подразделение, което е предварително определено, уточни депутатът.

Според военния наблюдател полковникът от резерва Виктор Литовкин, ако започнат военни действия, „резервистите няма да станат пушечно месо и ще са способни да изпълняват бойни задачи“.

„В армията е много важно не просто да заемаш място в бойния строй, но и да умееш да изпълняваш задачи. Ние имаме офицери от запаса. Но хора, които 3-4 години, а понякога и 10 години не биват викани на сбор и не преминават допълнителна подготовка, губят навиците си“, посочи той.

Директорът на Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Руслан Пухов смята, че при създаването на резервните армии трябва да се вземат предвид възможните проблеми. Такъв например е ръстът на броя обучени, боеспособни граждани, които се намират извън „координатната система“ на военното министерство. „През 1917 г. прекалено раздутите резервни батальони са помогнали на болшевиките да вземат властта в Русия“, припомни той.

Освен това работодателите трябва да компенсират заплатите на служителите по време на сборове и тренировки и да не ги уволняват под някакъв предлог, смята експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase