Снимка: БТА

В журналистическо разследване руското издание "РБК дейли" се опитва да отговори на въпроса "кои са били войниците и офицерите, върнали се от Украйна живи и мъртви, колко са били, защо най-накрая трима от тях са регистрирани като изчезнали?".

"Запалих свещи за онези, които пострадаха и дадоха живота си, бранейки хората в Новорусия", цитира вестникът думи на руския президент Владимир Путин след посещение в московски храм през септември.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков уточнил, че Путин не е визирал руски военни, каквито е нямало в този украински регион, контролиран от сепаратистите.

Още по темата

Министерството на отбраната в Москва обяснява в повечето случаи, че руските военни в Украйна са доброволци, воюващи, докато са в отпуск, напомня всекидневникът.

Той помества подробности за пленени по време на силовата операция срещу отцепниците в Източна Украйна десантчици и мотострелковаци от редица руски поделения, за жертви сред личния състав, които командирите обаче отказват да коментират официално.

Отказват коментари и редица близки на военни от тези поделения. Общинарят от северния град Псков Лев Шлосберг, разследвал подобни случаи, пояснява, че по принцип роднините на загинали не споделят информация дори анонимно. Според него, останали без надежда да си върнат своите близки, те по-лесно отстъпват пред натиска на армейски началници, за да получат социални плащания.

Запитано от "РБК дейли" как са загинали над 10 военни от различни поделения по време на маневри в Ростовка област, граничеща с Украйна, и за съдбата на други военнослужещи, Министерството на отбраната не дало отговор.

Бившият боец от киевския доброволчески батальон "Днепър" Сергий Литвинов е първият реален обвиняем по образуваното в Москва наказателно дело за масови убийства на мирни жители в Югоизточна Украйна, пише "Комерсант".

Литвинов бил леко ранен в битка със сепаратистите и дезертирал, после избягал в Русия, предрешен като бежанец, но се издал пред пациенти в болницата, където бил лекуван.

Арестуван и обвинен в убийства, той съобщил пред руското федерално следствие, че лично участвал в "прочиствания" в Луганска област, които приключвали с разстрели. По думите му бойци от неговия батальон ликвидирали десетки мирни местни жители, срещу които имало анонимни доноси, че са подкрепяли властите на т. нар. Луганска народна република. Други били убити, защото отказали да воюват в същия този батальон "Днепър".

Жертви на подобни прочиствания са станали и хората, чиито тела бяха открити наскоро в масови гробове край Донецк, заявил говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин. По последни данни там са били хвърлени към 400 души, жестоко изтезавани и бити, преди да ги убият. Има версия, според която в Донецка област са били ликвидирани и хора, пленявани тайно в други градове като Харков, добавя всекидневникът.

Според "Комерсант" Литвинов ще бъде изпратен за експертиза в московски психиатричен институт, където в момента правят изследвания на бившия украински военен пилот Надежда Савченко. Руското следствие я обвинява в помагачество при убийството на журналисти от федералната държавна телевизия по време на конфликта в Украйна, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase