Снимка: Reuters

Около 730 000 души са напуснали Украйна и са отишли в Русия през тази година заради кризата в Източна Украйна, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, цитирайки данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Вътрешно разселените, които са напуснали домовете си в Източна Украйна, но са останали в страната, е 117 000 души и броят им нараства с около 1200 души дневно.

Данните изключват обичайната сезонна миграция заради търговия и туризъм, уточни пред журналисти директорът за Европа на ВКБООН Венсан Коштел. Те показват, че бежанският поток навън от Украйна е много по-голям от 168-те хиляди регистрирани в руските миграционни служби, отбелязва Ройтерс.

Броят на вътрешните бежанци също може да е по-голям от отчетените 117 000 души, тъй като много от тях предпочитат да не се регистрират, страхувайки се от преследване или от това, че може да бъдат мобилизирани в армията, посочва ИТАР-ТАСС.

По данни на световната организация хората от региона на Източна Украйна срещат все повече трудности - инфраструктурата е силно пострадала, банките не работят, водоснабдяването е затруднено, много сгради са частично или напълно разрушени при бойните действия.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase