Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да е честит първият учебен ден на първокласниците. На добър път. На всички ученици, родители и учители желая една успешна и ползотворна учебна година. Днес звънецът бие тържествено, но и тревожно. Нека ни събуди за трупаните с години проблеми и експерименти в образованието. А то е в основата на просперитета на държавата и личната реализация на всеки. Това написа в социалната мрежа лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея учебниците не трябва да са неразбираеми за децата.

Още по темата
"Трябва да се опростят, да има един учебник за един клас по един предмет и в него да пише истината за българската история и култура. Тези учебници да бъдат безплатни за учениците до 12-ти клас. Образованието трябва да се обвърже с икономиката и да се планира дългосрочно. Така от една страна ще осигурим кадри, а от друга ще задържим децата в България", смята Нинова.

Тя настоява да се възстановяват професионалните гимназии и техникумите.

"В правителството направихме сериозни крачки в тази посока. Фирмите заявяваха в Министерството на икономиката и индустрията от какви кадри имат нужда. Заедно с Министерството на образованието ги заложихме в университетите като държавна поръчка, която се финансира от държавата и не се плащат такси от студентите. Но от своя страна те имат ангажимент да работят определен срок в България. Работодатели, министерства и университети работехме в екип. Тази политика трябва да продължи", пише Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase