Заседание на Гражданския борд за честни и прозрачни избори. Снимка: БТА

За изборите на 5 октомври ще бъдат купени между 150 000 и 200 000 гласа. Това обяви математикът проф. Михаил Константинов по време на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. По негови изчисления обаче партиите купуват гласове пропорционално на големината си. Затова професорът прогнозира, че купеният вот няма да изкриви крайния резултат.

Според изборния експерт повечето от гласовете вече са продадени, защото "заплащането се извършва не след като исканите резултати се получат в секциите". Константинов обясни, че купуването става на много високо ниво и „никой не се разхожда с пари в джоба или говори по телефона за това“.

Още по темата

По-рано пред БНР политологът Антоний Гълъбов изрази мнение, че купуването на гласове с пари вече е отживелица. По негови наблюдения вотът се купува не с обещание, че нещо ще се даде, а със заплаха, че нещо може да се вземе, например социални помощи и др.

От МВР обаче се усъмниха в прогнозата на проф. Константинов. „Не е възможно броят на купените гласове да е между 150 и 200 хиляди, при положение че има пряко наблюдение на лицата, които се занимават с тази дейност“, коментира зам.-шефът на дирекция „Криминална полиция“ в МВР Георги Арабаджиев.

Той обясни, че в момента се извършва огромна по обем работа по превенция и тази цифра е нелогична. "В момента не се дават пари, в момента по-скоро се опипва почвата", убеден е той. По данни на полицията контингентът, който се занимава с изборна търговия, наброява около 1000 души.

Арабаджиев коментира и новата мода в купуването на гласове – купуването на преференция. Той обаче прогнозира, че това явление бързо ще отшуми, защото сигналите които идват за него, са по-конкретни.

"Обстановката за тези избори е притеснително спокойна", коментира още Арабаджиев. Той обаче беше репликиран от друг член на Изборния борд, проф. Михаил Мирчев, който съобщи, че в Бургаска област две политически партии вече организират купуване на гласове. Цената на един върви между 50 и 70 лева, каза Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase