Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Цецка Цачева втърди електората на ГЕРБ по време на президентската кампания и увеличи подкрепата си, но само в рамките на партията. В същото време редица кандидати увеличават одобрението за себе си и вдигат процентите си. Сред тях са претендентът на патриотите Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Пламен Орешарски.

Това показват данните от социологическо проучване на "Екзакта Рисърч Груп“, "роведено между 28 октомври и 2 ноември сред 1000 пълнолетни българи. Изследването е възложено, реализирано и финансирано от "Екзакта Рисърч Груп".

И това проучване показва известно предимство на Цецка Цачева. Към 2 ноември за нея са готови да гласуват 27.9% от заявилите, че ще отидат до урните. Кандидатът на Румен Радев ще бъде подкрепен от 22.4% от твърдо решилите да гласуват избиратели.

Още по темата

Трети твърдо остава Красимир Каракачанов с 11.5% от вота на обявилите, че ще участват в гласуването. Разликата между него и Радев е значителна, но е и малко вероятно да бъде изместен от третото място.

Четвъртото, петото и шестото място се заемат от Веселин Марешки, Пламен Орешарски и Трайчо Трайков. Резултатите на първите двама са много близки и точното подреждане ще бъде ясно в деня на изборите.

За Марешки са готови да гласуват 6.9% от твърдо решилите да гласуват, а за Орешарски – 6.7%. Те имат потенциал да постигнат и по-добър резултат на 6 ноември, смятат социолозите.

Трайчо Трайков получава 5.5% от вота на твърдо решилите да гласуват, Ивайло Калфин – 5%, а Татяна Дончева – 2.5%.

Анонсирането на сигурни участници в балотажа изигра лоша услуга на Калфин и Дончева, смятат от "Екзакта". Техните опити да се възползват от симпатиите на широк кръг избиратели и да вдъхнат живот на мажоритарния вот се оказат обречени в кампанията, която следва логиката на големите партийни електорати.

Това, че ГЕРБ посочили Радев за свой основен опонент също изиграло роля за фаворизирането му.

Анализът на социолозите показва, че подкрепата за Красимир Карачанов плавно е нараствала по време на кампанията. Той е получил част от протестния вот заради острото си говорене.

Марешки също увеличава подкрепата си в последните дни на кампанията. Част от хората, които застават зад него, определят себе си като привърженици на антисистемния вот.

През последната седмица много чувствително увеличава влиянието си и Пламен Орешарски. Социолозите анализират, че голяма част от електората на ДПС се мобилизира зад неговата кандидатура.

Лек ръст през последната седмица бележи и подкрепата за Трайчо Трайков.

От "Екзакта" допълват, че е предизвикателство да се анализират резултатите от първия тур на президентските избори, защото не може достатъчно точно да се предвиди влиянието на задължителното гласуване.

"В момента е въпрос на професионална етика да се избягват внушения за изхода от балотажа", смятат още от "Екзакта".

*************

Социологическо проучване на "Екзакта Рисърч Груп“, "роведено между 28 октомври и 2 ноември сред 1000 пълнолетни българи. Изследването е възложено, реализирано и финансирано от "Екзакта Рисърч Груп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase