Снимка: БГНЕС

Редки кадри, получени от BBC Korean, показват как Северна Корея публично осъжда двама тийнейджъри на 12 години тежък труд заради гледане на K-драми.

Кадрите, които изглежда са заснети през 2022 г., показват две 16-годишни момчета с белезници пред очите на стотици ученици на открит стадион. Униформени порицават момчетата, че не са "размишлявали дълбоко върху грешките си".

Южнокорейските развлечения, включително телевизията, са забранени в Северна Корея.

Въпреки това някои са готови да рискуват да ги застигнат тежки наказания, за да получат достъп до K-драми, които имат огромна световна аудитория.

Такива кадри са рядкост, защото Северна Корея забранява снимки, видеоклипове и други доказателства за живота в страната да изтичат във външния свят.

Това видео е предоставено на BBC от South and North Development (Sand), изследователски институт, който работи с дезертьори от Севера.

Това предполага, че властите предприемат по-строги действия срещу подобни инциденти. Съобщава се, че клипът е бил разпространен в Северна Корея за идеологическо обучение и за да предупреди гражданите да не гледат "декадентски записи".

Видеото включва диктор, който повтаря държавна пропаганда. "Културата на прогнилия марионетен режим се е разпространила дори сред тийнейджърите", казва гласът, като очевидно има предвид Южна Корея. "Те са само на 16 години, но съсипаха собственото си бъдеще", добавя той.

Момчетата са посочени от служителите и адресите им са разкрити.

В миналото непълнолетните, които са нарушили закона по този начин, са били изпращани в младежки трудови лагери, а не зад решетките, а наказанието обикновено е било по-малко от пет години.

През 2020 г. обаче Пхенян прие закон, според който гледането или разпространението на южнокорейски развлечения се наказва със смърт.

Дезертьор каза по-рано пред BBC, че е бил принуден да гледа как 22-годишен мъж е застрелян. Той твърди, че мъжът е бил обвинен, че слуша южнокорейска музика и е споделял филми от Юга с приятеля си.

"Съдейки по тежкото наказание, това изглежда като урок за назидание на хората в цяла Северна Корея. Ако е наистина така, излиза, че начинът на живот, произтичащ от южнокорейската култура, е доста популярен сред хората от Севера", казва Чхуе Кьон Хюи, ръководител на САНД и доктор по политически науки на Токийския университет, който е избягал от КНДР през 2001 г.

"Смятам, че видеозаписът е заснет през 2022 година ... Това, което тревожи лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, е, че хората от поколението "Милениум" и от поколението "Зет" са променили начина си на мислене. Мисля, че Ким работи за налагането обратно на севернокорейското мислене", казва още Чхуе.

"Възхищението към южнокорейското общество скоро може да доведе до отслабване на системата... Това противоречи на монолитната идеология, която кара севернокорейците да почитат семейство Ким", допълва Чхуе.

Севернокорейците започнаха да усещат вкуса на южнокорейските забавления през 2000-те години, през годините на "слънчевата политика" на Юга, когато предлага безусловна икономическа и хуманитарна помощ на Севера.

Сеул прекрати политиката през 2010 г., заявявайки, че е установил, че помощта не е достигнала до обикновените севернокорейци, за които е била предназначена, и че не е довела до никакви "положителни промени" в поведението на Пхенян.

Но южнокорейските забавления продължават да достигат до Северна Корея през Китай.

"Ако те хванат да гледаш американска драма, можеш да се измъкнеш с подкуп, но ако гледаш корейска драма, ще бъдеш застрелян", каза севернокорейски дезертьор пред BBC Korean в четвъртък. "За севернокорейците корейските драми са "наркотик", който им помага да забравят трудната си реалност."

"В Северна Корея учим, че Южна Корея живее много по-зле от нас, но когато гледате южнокорейски драми, това е съвсем различен свят. Изглежда, че властите в Северна Корея се притесняват от това", каза друг севернокорейски дезертьор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase