Снимка: БГНЕС

Резултатите от летния туристически сезон все още са под нивата на предпандемичната 2019 г.  Сред причините за това са войната в Украйна, отсъствието на германските туристи, слуховете за замърсяване на морската вода и наводненията по Южното Черноморие, които доведоха до по-кратък сезон. В резултат доста хотели са на ръба на оцеляването, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според организацията редица мерки биха подпомогнали бизнеса - запазването на ставката от 9 % на ДДС, удължаване на стажовете за учениците от професионалните училища, отделянето на повече средства за реклама на туристическия продукт на страната и за обучението на кадрите. Необходимо е да се изтъкват повече качеството на услугата и на достойнствата на българския туризъм, посочват още от организацията.
Нормален летен сезон, по-добър от миналогодишния, но все още по-слаб от този през  2019 година, отчитат хотелиерите и ресторантьорите.

Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация,  обясни пред БНР, че  летният сезон е  сравнително кратък – 45 до 60 дни.

"Липсата на германците, които идват за 10 до 14 дни, прави средният престой по-малък. Основна сила са поляците и румънците. Техният престои е от порядъка на седмица. При румънците е за уикенд. Ние сме единствената държава, която не си разработи вътрешния пазар по време на Covid. Разходната част е изключително висока. В приходната – не може да си позволиш да растеш със същите темпове. Накрая е въпрос на оцеляване", коментира той.

Според Атанас Димитров – заместник-председател на организацията, за всяка ценова категория заведение има клиенти.

"Просто намалява престоят в самото заведение. Свиват се малко и сметките. Но в момента не виждам някаква тревога. Това, което ни безпокои, са индикациите на правителството за увеличаване на ДДС. Това логично ще повиши цените и ще падне потреблението", призна той.

Намаляването на ДДС на 9% в туризма беше антикризисна мярка, напомня Атанас Димитров. То е насочено към стимулиране на бизнеса, който има своята специфика. Важно е ставката от 9% ДДС да остане.

"В цяла Европа за този тип услуга се налага диференцирана ставка. Страните, които искат да развиват туризма си, наблягат на този сектор. В дестинации като Англия, Франция, Испания, Гърция, Турция и Хърватска се налага диференцирана ставка. Имаме сериозна аргументация за задържане на ставката. Тя е икономическа. Ще дадем предложенията си. Имахме покана от Министерството на финансите. Надяваме се да има чуваемост, за да съхраним бизнеса", посочи той.

И през тази година се наложи браншът да разрешава проблема с намирането на персонал, посочи Георги Щерев.
"Намирахме изход с внасянето от чужбина – Шри Ланка, Индия, Узбекистан, Казахстан. Колегите са доволни от дисциплината на тези кадри", обясни той.

"Необходимо е да има по-голяма активност от страна на държавата, която да влезе в регулативните си функции, казва Веселин Налбантов, който е заместник - председател на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase