Общ преглед
През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия. Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май бяха отбелязани с водосвет на бойните знамена и знамената-светини и с военен парад.

Водосветът бе отслужен от Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителните блокове на Въоръжените сили с бойните си знамена. Държавният глава Румен Радев ще прие строя на представителните блокове. Командващ парада беше командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Веднага след църковния ритуал започа военният парад. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът беше открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад „Княз Александър Първи" започна въздушният компонент на парада. В него участваха 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, Cougar и Panther, и самолетите L-410, „Спартан", L-39Z, „Пилатус", Су-25 и МиГ-29.

В 12.00 ч. пред сградата на администрацията на президента на Република България ще бъде извършена традиционната тържествена смяна на почетния гвардейски караул.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар