Снимка: Bulgaria ON AIR

Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх Мусала, съобщи Нова тв.

Инцидентът стана днес по обед. Първи към върха тръгват спасителите от Боровец. Изпратени са били 10 души. Те получават обаждане от централата в София за случая. Спасителите в Боровец веднага се свързват със служителя в метеорологичната станция.

Още по темата

Според спасителите мъжът е уцелил прозорец, на който е имало мрежа и тя е омекотила отчасти удара. Пострадалият обаче е бил с множество травми. След сигнала около 13:30 спасителни екипи от планинската служба в Боровец се отправят веднага към мястото на инцидента.

В акцията се включват и военни с хеликоптер "Кугар", които транспортират мъжа до болница "Свети Георги” в Пловдив около 16:30 часа.

"Състоянието на човека беше тежко. Бърза реакция ни трябваше. Имаше фрактури и на двата крака, това е установено от доктор травматолог, който е бил там случайно. Благодарности на Министерството на отбраната, че съдействаха тази операция да се проведе толкова бързо. По земя щеше да ни отнеме 3 часа нагоре, 4-5 надолу, това са много часове", заяви началникът на ПСС Боровец - Ангел Керкелов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Преди спасителите да стигнат до мястото е получено разрешение за намеса на хеликоптер и мъжът е взет с него. Военен хеликоптер от Крумово го е поел и транспортирал до пловдивската болница „Св. Георги”. В 16.25 ч. пациентът е бил поет от специализиран медицински екип, съобщиха от МО. За съжаление лекарите не са успели да се преборят за живота му.

Мъжът е бил един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания. Най-вероятно е излетял заедно с група парапланеристи от Маркуджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase