Снимка: Bulgaria ON AIR

Близо 1000 души са блокирани под карантина в хотела в Тенерифе след като се потвърди, че в него има заразен с коронавирус. Стана ясно, че сред хората там има и българско семейство. "Снощи пристигнахме с много перипетии покрай бурята от Сахара и сутринта се изненадахме, че целият хотел е блокиран от полиция, ленти отвън. Не ни се разрешава да излизаме, препоръчително е да седим по стаите.

Още по темата

Раздадоха ни вода, но няма маски за съжаление", заяви пред bTV Виктория Захариева - българката, която е отседнала в хотела със семейството си.

До този момент няма данни за други българи, намиращи се там. Заразеният гост е италиански лекар, който се почувствал зле и потърсил медицинска помощ. Тестът за новия вирус се оказал положителен и той е изолиран в болница.

Сутринта, докато не знаехме, си отидохме на закуска, но там, след като се изясни ситуацията, всички побързаха да вземат храна по стаите, вода и всички сме затворени в момента по стаите. Който си е носил маски от вкъщи, си ги ползва", разказа още Виктория.

Вече има заразени в Каталония, в Австрия и в Швейцария. Заразеният е в кантона Тичино, Южна Швейцария, съобщи Дарик, позовавайки се на швейцарския информационен портал Блик.

У нас над 10 души в пет града в страната са поставени под карантина, след като са се завърнали от Италия или Китай, предаде Bulgaria ON AIR.

Трима са в Пловдив, двама души са изолирани в инфекциозното отделение на бургаската болница, в Хасково също са трима. Останалите са и Русе. Всички те са в добро състояние, но остават под карантина.

В Сливен засега само под наблюдение е поставено китайско семейство, завърнало се от континентален Китай.

Няколко души в Сливен са под карантина след завръщане от Китай. Хората нямат симптоми на коронавирус, но е задействана рутинната процедура за 14-дневна карантина.

За момента няма нито едно лице, което да е дало положителна проба за коронавируса. Лекари напомнят, че е препоръчително да не се изследват пациенти, които не проявяват симптоми на заболяването.

Въпросителните около разпространението от коронавируса са много. Здравни експерти успокояват, че към момента смъртността е малък процент на фона на общата заболеваемост.

Заради разпространението на заразата медицински маски в аптеката се намират трудно. Лекари припомнят, за да има ефект от носенето им трябва ги поставяме с чисти ръце.

Маските не могат да бъдат използвани многократно. Специалисти съветват след употреба те да бъдат изхвърляни на подходящо място като биологичен отпадък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase