Снимка: БГНЕС
Васил Божков предлагал по 10 хил. лева всеки ден на длъжностно лице от Комисията по хазарта, говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг. Парите са били обещани, за да внася това лице предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. Парите обаче не са били взети.
 
"Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя и знае, че тази империя разполага с огромни финансови възможности", добави тя.
Още по темата
По отношение на Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група от 2014 г. на територията на цялата страна - с цел принуда, изнудване, длъжности престъпления, подкупи и пране на пари.
 
По думите на Милева са обвинени петима души, четирима са в чужбина. Петият е бивш председател на Комисията по хазарта.
 
Това е най-мащабната операция до момента, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Всички правораздавателни органи работят в синхрон, допълни той.
 
Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов подчерта, че държавното обвинение разполага с данни, че част от дружествата на бизнесмена не са разполагали с активи, достатъчни да изплащат печалбите, предвидени в лотарийните игри. Нещо повече – голяма част от лицата, които са били представяни като печеливши, не са реално съществуващи. Дали е така - тепърва ще се събират още доказателства. Той посочи, че това е в ранен етап. Оперативно-издирвателните мероприятия са възложени на КПКОНПИ и тези първоначални твърдения се проверяват допълнително.
 
В обитавано от Божков жилище били иззети много картини, които имат белезите на културни ценности, а от игрална зала - 400 хил. лв. 
 
Директорът на АДФИ Георги Начев потвърди, че от проверките се установява, че в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева. Според Начев сумата може да нарасне, при условие, че информацията, която им е подадена се различава от действителността. Комисията по хазарт не е реализирала административно-наказателна отговорност за регистриране на таксите, каза още той. Начева добави, че информацията от инспекцията е предоставена на КПКОНПИ, на министъра на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase