Антониу Гутериш. Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че в момента „четиримата конници на Апокалипсиса“ застрашават света.

„Аз виждам „четиримата конници“ сред нас – четири надвиснали заплахи, които излагат на опасност прогреса на 21 век и създават заплаха за възможностите на 21 век“, каза Гутериш пред Общото събрание на ООН.

Като първия „конник“ генералният секретар на ООН определи „много високото геостратегическо напрежение“. Той посочи ръста на ядрената заплаха и подчерта, че международните конфликти водят до страдания на хората.

Вторият „конник“ е климатичната криза. Гутериш обърна внимание на ръста на средната температура по света. Освен това милиони видове живи същества се оказаха под заплаха от изчезване, добави той.

Като трети „конник“ Гутериш определи „нарастващото глобално недоверие“. Той заяви, че в света намалява доверието към политическите институции, двама от всеки трима души живеят в страни, в които неравенството се увеличава, все повече и повече хора се съмняват в ползата от глобализацията.

Последният „конник“ по думите на генералния секретар на ООН е „тъмната страна на дигиталния свят“. Гутериш подчерта, че новите технологии се използват за престъпления, разпалване на омраза, разпространяване на фалшива информация и експлоатация на хора, пише РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase