Снимки: Reuters

След размяна на шпиони между Латвия и Русия тип Бонд, норвежецът Фроде Берг се прибра вкъщи за Коледа.

"Мъж на моята възраст 14 години в руски затвор? Никога нямаше да се върна“, казва Берг пред BBC.

В продължение на години той работи като бодигард на северната граница с Русия. Често пътувал до съседната страна и бил познат с това, че промотира добрите отношения между двете държави. След като се пенсионира обаче, негов приятел, който работи за норвежките тайни служби, го моли за помощ.

"Попитах го какво иска, а той ми отговори: "Можеш ли да изпратиш малко пари от мен на адрес в Москва? 3000 евро. Имам и кратко съобщение за тези хора“. Започнах да се страхувам едва на третия път. За това попитах мъжа, с когото се срещах тук, в Осло, за какво е всичко това. Той ми отговори: "Не мога да ти кажа, но е много важно за нас. Ти си много добър и си добър норвежец“ разказва Берг пред BBC.

На петото си пътуване като куриер към Москва, Форде Берг е арестуван. Осъден е на 14 години затвор за шпионаж. Оказало се, че парите са били подкуп, с който приятелите на норвежеца са купували секретна информация за руските ядрени подводници.

Берг е категоричен, че норвежките тайни служби не е трябвало да го излагат на такъв риск.

"Почувствах се притиснат да го направя. Казваха ми, това е последно, вече няма да го правиш, важно е за нас. И аз го правех. Можех да кажа не, но не го направих“, казва Берг.

Сега той е на свобода благодарение на размяна на шпиони между Русия и Латвия. Зад решетките в Русия той прекарал близо две години. Съпругата му Анита така и не успяла да го посети в затвора.

"Щастлив съм да съм у дома в Норвегия, да съм със семейството си. И, разбира се, да седя и да се храня нормално, да се къпя, когато си поискам“, казва Берг.

Норвегия е северната граница на НАТО с Русия. Но в последните години, отношенията между НАТО и Русия са обтегнати. Военната активност и ученията са се увеличили, както и присъствието на тайните служби. Но по думите на Берг, неговият град, който е в близост до границата, трябва да е извън обхвата им. Из Хиркенес вече се носят много слухове за шпиони, всички изпитват подозрение.

"Те съдят грешно хората там. Не знам колко хора също са били в опасна ситуация. Не знам, но със сигурност не съм единственият“, категоричен е Берг.

Запитан какво е нямал търпение да види най-много, набеденият шпионин отговаря: "Да видя къщата си. Леглото си. Колата си. Снегът. Чистият сняг. И Коледа. Това е най-хубавото време да се прибера.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase