Tialoto.bg

Знаете ли къде се намира най-дългият пещерен тунел в България? Ако до момента не сте имали случай да го посетите, то почивните дни ви дават възможност за това. След като ви разказахме за екопътеката „Искър-Панега“, днешното ни предложение е друга забележителност в района – „Очите на Бога“.

Наричат пещера „Проходна“ така, защото има два естествени отвора на тавана, които сякаш приличат на очи. Оттам идва и наименованието „Божиите очи“.
 
В случай, че тръгвате като нас от София, трябва да знаете, че въпросният обект се намира на 112 км от столицата и само на 2 км от село Карлуково.
 
Ако до момента не сте пътували до мястото, най-добре си включете джипиеса на телефона и търсете хижа „Пещерен дом“, защото ще се объркате по табелите. Там има голям паркинг, където да си оставите колата. След което ще вървите пеша до пещерата максимум 10-15 минути. Минете ли през Карлуково, след 2 километра ще видите отбивка, която води до малкия ѝ вход. Ние избрахме втория вариант и също имаше достатъчно място за паркиране.
 
Общата дължина на пещерата е 365 метра, а височината й е 56 метра. Тя разполага с два входа, като малкият е 35 метра висок. Заставайки на него и поглеждайки нагоре, ще видите красивите карстови образувания. После следвайте пътеката навътре.
 
Вървейки, ще се спирате като нас постоянно. Едно е сигурно – ще останете запленени от окната – отворите, които са се получили вследствие на ерозията от водата, просмукваща се през тавана. Именно заради тях много хора решават да посетят пещерата. Някои дори вярват, че мястото зарежда с положителна енергия и „свързва“ с Бога.

Още за пещера "Проходна" четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase