Снимка: ВВС

През октомври 1992 г. Йошихиро Хатори прави една-единствена грешка. Той просто е потропал на грешната врата.

Йоши, както е бил известен, е бил на 16 г. и е на разменни начала в САЩ. Отивал на парти за Хелоуин в Батън Руж, Луизиана, заедно със своя прияел Уеб. Двамата обаче се загубили.

"Не познавах тази част на града прекалено добре и предполагам, че просто взех няколко грешни завоя", спомня си Уеб в скорошно интервю.

Двете момчета, маскирани за празника, сметнали, че са намерили правилното място. Всъщност не са. Тази невинна грешка коства живота на Йоши.

След неговата смърт отзвукът е толкова силен, че започва масова кампания за промяна на законите за оръжията в САЩ.

27 г. по-късно родителите на Йоши, неговото приемно семейство в САЩ и адвокат от Луизиана си спомнят за онзи съдбовен 17 октомври.

Ръгби ентусиастът от Япония отива в САЩ

Родителите му, Маса и Миеко Хатори, разказват, че синът им бил луд по ръгбито.

"Отначалото не беше много активен покрай заминаването си за Америка", разказват двамата в интервю за BBC.

Всичко се променило, когато успешно преминал теста си за обмена. "Той стана толкова нетърпелив", обясняват родителите му.

Йоши пратил мотивационното си писмо за програмата.

"Където и да отида искам да направя тази страна моята втора родина", писал Йоши. "Мога да сготвя традиционна японска кухня като риба темпура за моите домакини и да ги въведа в японския начин на живот", написал тийнейджърът.

През лятото на 1992 г. той отлетял за САЩ. Трябвало да остане там година. В Далас бил посрещнат от своите домакини - семейство Хеймейкър, които го откарали в дома си в Батън Руж.

Д-р Холи Хеймейкър и съпругът й Дик Хеймейкър, теоретичен физик, и преди да посрещали ученици, дошли на разменни начала. Йошихиро Хатори веднага им направил впечатление.

"Той беше много темпераментен, тотален екстроверт", разказва Холи. "Децата в гимназия МакКинли го обикнаха, защото беше толкова свободолюбив", казва тя. Съпругът й е съгласен.

"Беше наистина много необикновено момче. Той беше животът. Движеше се през пространството като танцьор", казва той.

В Япония Йоши е тренирал ръгби, но в САЩ се записва на джаз танци. Холи успява да му намери колело, за да може да ходи така на училище.

Синът на Хеймейкърови Уеб, тогава на 16 г., разказва за Йоши като за човек, който имал "апетит за живота и приключенията". Двамата отишли на блус фестивал още през септември, а Йоши успял да намери контакти с други японски студенти.

Няколко седмици по-късно ги поканили на парти за Хелоуин в малкото градче Централ, близо до Батън Руж.

Партито не е тук

В съботния 17 октомври Дик и Холи отишли на кино, докато младежите се приготвяли за купона. Йоши бил облечен като Джон Траволта от "Треска в събота вечер". Уеб пък бил като пострадал при катастрофа - с яка край врата и няколко лепенки за подсилен ефект.

Двамата излезли така от вкъщи, но уви, загубили се.

"Просто се озовахме на тази улица. Видяхме тази къща с украса за Хелоуин, имаше три коли на алеята и адресът беше 10311, а ние искахме да отидем до 10131. Но просто видяхме цифрите и си казахме "О, тук сме!", разказва Уеб. 

Почукали на вратата, но не получили отговор.

"Отдръпнахме се, леко объркани. Вече вървях по улицата, мислейки си, че сме пред различна къща. Но после някой отвори вратата. Родни Пеарс отвори вратата", казва Уеб.

Родни Пеарс, 30-годишен касапин в местния супермаркет, държал револвер Магнум, 44-и калибър. Йоши така и не разбрал, че пистолетът е истински.

Той бързал за партито, разказва Уеб. Йоши весело запял "Тук сме за партито, тук сме за купона!".

Родни Пеарс изкрещял "Замръзни!", но Йоши не разбрал и продължил да върви. Родни стрелял веднъж, уцелвайки Йоши в гърдите. После затръшнал вратата.

Ужасният инцидент

В друга част на града Холи и Дик излизали от киното. Гледали "Последният мохикан".

Тръгвайки си от киното Холи се обърнала към мъжа си с радост, че вече в страната им вече няма толкова агресия.

Тогава пейджърът й запищял. Тя се обадила на номера, а отсреща била полицията. Полицаят й казал, че синът й е добре, но Йоши не бил.

Холи му казала, че ще се срещнат в болницата. "Това няма да е нужно", отвърнал полицаят.

Семейството пристигнало в полицията, където открили само Уеб, който стоял сам, без да знае какво се е случило с приятеля му. "Горката му майка", промълвил младежа.

Родителите на Йоши разбрали новината от работник в програмата за обмен. Майка му просто се затворила в детската стая на Йоши и заплакала.

Два дни по-късно семейство Хатори отлетяло за Ню Орлиънс.

"Бях ужасена", спомня си Холи. "Трябваше да се грижа за сина им и той беше убит", казва тя.

Семейство Хатори обаче били притеснени за Хеймейкърови. "Как е Уеб", бил първия им въпрос.

Само за една нощ убийството на Йоши станало световна новина. Хората в Япония, където тези оръжия са забранени, били шокирани.

Маса и Миеко Хатори стартирали подписка за забрана на оръжията в САЩ още от погребението на сина си. Миеко започнал да обмисля кампанията още в самолета от САЩ към Япония.

Обратно в Батън Руж, процесът срещу Родни Пеарс се превръща в медиен цирк. Полицията отначало го пуска на свобода без обвинение, предполагайки, че той е бил в правото си да стреля срещу нарушител на собствеността му.

Оплаквания от губернатора на Ню Орлиънс и японския консул обаче довели до обвинението му в убийство.

Адвокатите на Родни се стараят да докажат, че той е действал при самозащита. Съпругата му разказва сърцераздирателната история за това как се е уплашила и е помолила съпруга си да вземе пистолета.

Стратегията сработва. През май 1993 г. Родни Пеарс е освободен след като журито заседава само 3 часа.

Маса Хатори е бил в залата по време на делото. Там синът му бил описан като момче "извън контрол", "хиперактивен японски ученик, който си мислел, че задачата му е да плаши хората".

За Маса и Миеко Хатори Родни също е една от жертвите на Америка.

Тяхната кампания стига до Белия дом. Успяват да съберат 1,7 млн. подписа от Япония. Дик Хеймейкър се посвещава на събирането на подписи в САЩ. Преди интернет, преди Facebook, преди всичко това, той успява да събере 150 000 подписа - основно по пощата.

Извадили късмет, защото позната на Миеко била в Белия дом през есента на 1993 г. Тогава Хатори и Хеймейкър успяват да се срещнат с Бил Клинтън в Овалния кабинет. Смятали, че той ги разбира, все пак и той искал по-строги закони против притежанието на оръжие.

Днес всички те стават свидетели на това как в САЩ отново се повдига дебатът за оръжията. Гледат с надежда, защото всичко е толкова различно и толкова много млади хора са въвлечени. Но как ще се развие всичко не е ясно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase