Снимка: https://teampia.be

Само за два дни белгийските граждани успяха да съберат пари, за да бъде купено лекарството с най-високата цена в света от 1,9 милиона долара. Медикаментът, които се използва за лечение на рядко генетично заболяване, беше необходим за деветмесечно момиченце. Родителите му призоваха за национално усилие, признавайки, че не могат да намерят друг начин да спасят детето си.

Те започнаха кампания за набирането на средства с SMS-и от по едно евро, като за първия ден бяха събрани 700 000 евро, а през втория и остатъка от сумата от един милион, която беше обявена като цел на кампанията. Общо 957 549 текстови съобщения са пуснати за малката Пия за два дни.

Кампанията се превърна в истински фурор, като тя стана толкова популярна, че в нея се включиха и два от трите национални телеком оператора. Те се отказаха от таксата от 50 евроцента, която се получава за всеки благотворителен СМС и така парите се събраха по-бързо.

Малката Пия страда от атрофия на мускулите на гръбначния стълб в резултат на генетично увреждане. Състоянието й е застрашаващо живота й и децата с това заболяване не преживяват повече от четири години.

Лекарството "Золгенсима" е единственото, което може да се използва за третиране на състоянието на малката Пия. То все още не е регистрирано за използване в Европа и затова бебето ще замине за САЩ за курса на лечение. Родителите вече съобщиха, че се готвят за пътуването до Чикаго.

Междувременно белгийският здравен министър Маги Де Блок заяви, че правителството не може да направи нищо, докато медикаментът не бъде регистриран за прилагане в ЕС.

Събирането на пари чрез СМС-и е рядко използван в Белгия начин за събиране на дарения, затова е още по-изненадващо, че парите се натрупаха само за два дни.

"Изумена съм, че една държава може да се обедини за нещо подобно", заяви майката на Пия пред фламанската обществена телевизия.

Въпреки, че семейството е трогнато от жеста на съгражданите си, те изразиха надежда, че на друго семейство няма да се налага да бъде изправено пред такова непосилно предизвикателство, за да спаси живота на детето си.

С цена от 1,9 милиона евро за една доза, това ново генетично лечение, официално е най-скъпият медикамент в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase