Снимка: БТА

Жалко! България загуби драматично от Бразилия с 2:3 гейма, а с това и възможността да се класира на Олимпийските игри в Токио. Повратният момент се оказа третият гейм, който загубихме с 30:32, след като водехме с 2:0.

Директната битка за мястото на Олимпийските игри в Токио 2020 в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна започна равностойно с размяна на точки.

Първото прекъсване дойде при 8:7 за България, след което Тодор Скримов заби ас за 9:7. След страхотни отигравания на Мартин Атанасов и грешки на бразилците резултатът набъбна до 13:8. Разликата стигна до 17:11, но и Бразилците направиха няколко точки, за да се стигне до 21:17. Драмата в гейма дойде след като бразилците намалиха до 23:24, но Светослав Гоцев донесе успеха на България в първата част с 25:23 с мощна атака през центъра.

Втората част започна отново добре за България, след като поведохме с 3:0. Преди това обаче контузия получи Тодор Скримов. При първото техническо прекъсване дойде при 8:6, а на второто увеличихме преднината до 16:12.

Втората част я спечелихме с категоричното 25:19.

Третата част бе най-оспорваната, като двата отбора се догонваха непрекъснато и разменяха водачество. При 20:20 Уолъс направи много добро отиграване и даде аванс на кариоките. Последва негов силен сервис и възможност да ни направят пробив, но след уникални отигравания в защита последва атака на Соколов за 21:21. Последва точка за Бразилия, а в следващата атака гостите имаха уникален шанс и след видеоповторение поведоха с 23:21. Гоцев върна точка, след което последва ас на Мартин Атанасов за 23:23. Атака на Розалин Пенчев бе хваната за блок, но Соколов възстанови равенството - 24:24.

Бразилците поведоха отново, но след това сбъркаха на сервис. Последва атомен сервис и ас на Цецо Соколов, но после последва аут и равенство 26:26. Лош пас към Розалин Пенчев доведе до блокада, с която кариоките поведоха, а после нашата блокада проработи за 27:27. Пенчев обаче сбърка началния удар и даде трети гейм бол за Бразилия. Атака на Соколов доведе резултата до 28:28. При 29:29 Соколов имаше възможност да изведе България напред, но атаката му излезе в аут. Розалин Пенчев изравни за 30:30, но бразилците отново излязоха напред. Розалин Пенчев атакува в аут и маратонския трети гейм бе спечелен от Бразилия.

Четвъртият гейм започна с леко предимство за Бразилия и първото техническо прекъсване дойде при 8:5.След добър сервис на Цветан Соколов и блокада на Виктор Йосифов резултатът бе намален до 8:9. Но нови грешки на нашите доведоха до 3 точки за Бразилия - 8:11.

Второто техническо прекъсване дойде при 14:16. Бразилците направиха комфорта си още по-голям с две последователни точки, а Пранди взе прекъсване при 14:18. До края на гейма Бразилия натрупа още по-голяма преднина, а нашите титуляри бяха запазени за тайбрека. В крайна сметка Бразилия спечели четвъртия гейм с 25:16.

Петият гейм тръгна точка за точка, като първи направихме пробив за 4:2. Равенството обаче веднага бе възстановено и на свой ред бразилците поведоха със 7:5. Последва прекъсване от Пранди, след което и успешна атака на Соколов. Двата отбора размениха игралните полета при 6:8 за гостите. Последва невероятно спасяване на Бруно, а българите не се разбраха при преминалата топка. Пенчев намали на 7:9, но бразилците си върнаха бързо преднината от три точки.

Силен сервис на Соколов и блокада на Йосифов ни върнаха надеждата, веднага последва прекъсване и се стигна до 9:11. Грешка в посрещането донесе нова точка за Селесао и в крайна сметка те затвориха гейма с 15:11.

Така пред националния отбор остава още една възможност да се класира за Токио на европейската квалификации през януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase