Снимка: Pixabay

В средата на юни слънчевите лъчи са силни. Ако излезем навън без да се намажем със продукт със специален фактор, можем да изгорим само за 15-20 минути. Кожата се зачервява, става по-суха, усеща се сърбеж, които могат да съсипят всяка почивка.

В случай, че имате по-чувствителна кожа, то задължително трябва да посетите дерматолог, който да ви прегледа. От него ще получите насоки какъв слънцезащитен крем да подберете, за да се предпазите от слънчево изгаряне.

Е, има и моменти, в които се намазваме един път преди отиване на плаж или на излизане на разходка, след което забравяме да повторим. Ако вече сте изгорели, то се опитайте да вземете незабавни мерки, за да облекчите неприятните симптоми и да предотвратите обелване на кожата.

Представяме ви няколко домашни средства, които помагат при слънчево изгаряне:

Кисело мляко

Закъде без него? Преди години нашите баби са го ползвали за намаляване на зачервяването и топлината на кожата след излагането на слънце. Хапвали са си кисело мляко и са мазали засегнатите участъци от тялото. То успокоява раздразнената кожа. Може да се намажете и дори да легнете с него, след което на сутринта да се измиете.

Краставица

Както неведнъж сме писали, зеленчукът съдържа голямо количество вода. Затова се препоръчва да се консумира по-често, защото подобрява хидратацията на тялото. Ако сте изгорели на плажа или по време на поход в планината, вземете си душ с хладка вода и сложете по няколко парченца краставица върху изгореното. Те ще охладят кожата и ще я овлажнят. Витамините в тях действат оздравително.

Още храни, помагащи при изгаряне, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase